10:39 - 01. juni 2019

«Den blonde Pelé» og en historisk begivenhet

I 1970 arrangeres prøve VM – og Norsk Fotballforbund nevner ordet «kvinner» for første gang.

Fullt hus: I 1971 overvar 110 000 tilskuere finalen i det uoffisielle verdensmesterskapet i Mexico. Danmark slo vertsnasjonen på Azteca stadion. Norge hadde ennå ikke noe landslag. Foto: PA Images / NTB Scanpix

1960-tallet forbindes i dag med motkultur, opprør mot Vietnamkrigen, hippiebevegelse og popmusikere som eksperimenterte med det narkotiske stoffet LSD og ga ut psykedelisk musikk. Og med en frigjøringsbevegelse som inkluderte et oppgjør med 1950-tallets husmoridealer. Kvinner ønsket deltagelse i nye samfunnsområder, også fotballen. Men de konservative kreftene i idretten viste seg nå å være sterke i Norge. I den gamle pionerbyen Moss skrev for eksempel Moss Dagblad i 1969:

Men samme år ble Women’s Football Association (WFA) dannet i England. Og som på refleks begynte ting å skje i Norge. I 1970 ble et håndballag i Grimstad spurt om de kunne tenke seg å spille en fotballkamp som pauseunderholdning på Levermyr stadion, under en kamp med herrelaget Jerv. Motstander var BUL fra Oslo, og Grimstad-jentene valgte Amazon som klubbnavn. «Mystiske greske krigere. Det var nøye gjennomtenkt,» uttalte Else Vasstøl om klubbnavnet laget valgte i en tilbakeskuende Aftenposten-artikkel fra 2006. Vasstøl scoret 1-0-målet i kampen, og ble av kommentator – tv-kjendisen Knut Bjørnsen – omtalt som «Den blonde Pelé». Aftenpostens artikkel er en av mange som omtaler dette som «den første kvinnefotballkampen på norsk jord».

Annonse