14:25 - 28. mai 2019

Demokrati med pustevansker

Tunisias demokrati trues av indre splid og borgerkrig i nabolandet Libya. Mens monarkiene i Gulfen nå kjemper om innflytelse i den arabiske vårens ene lyspunkt.

Besværlig diplomati: Tunisias utenriksminister Khemaies Jhinaoui er denne uken i New York for å fremme landets kandidatur til en plass i FNs sikkerhetsråd. Forholdet til FN ble besværlig da Tunisia i mars arresterte en av FNs våpeneksperter. Han ble løslatt 21. mai, da Jhinaoui var i Oslo

– Jeg forstår ikke hvem som skulle stemme mot Norge? Det er et vennligsinnet land, og en venn av den arabiske verden.

Tunisias utenriksminister Khemaies Jhinaoui sitter ytterst på en sofa i landets ambassade i Drammensveien i Oslo. Han har nettopp møtt statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide på sitt første besøk i Oslo, hvor han lovet å støtte Norges kampanje for å bli medlem av FNs sikkerhetsråd i 2021–22. Norge, Irland og Canada kjemper en knallhard kamp om to plasser i rådet i denne perioden. Stemmer fra de arabiske landene er avgjørende når saken skal avgjøres i FNs generalforsamling i juni neste år. Tunisia har nå formannskapet i Den arabiske liga, som har 22 medlemsland. Det er 22 av de 193 stemmene som avgjør hvem som får sitte rundt verdens mektigste bord.

– Jeg tror Norge kommer til å bli valgt med stort flertall, sier Jhinaoui. Han har vært utenriksminister siden 2016, i en samlingsregjering som består av både islamistpartiet Ennahda og det sekulære partiet Nidaa Tounes, som Jhinaoui tilhører. Ministeren hadde viktige posisjoner i tunisisk UD, blant annet som ambassadør i London og Moskva, allerede under president Zine el-Abidine Ben Alis autoritære styre. Og han fikk ny tillit etter at Ben Ali måtte rømme landet under den arabiske våren i 2011.

Annonse