08:48 - 24. mai 2019

Bompenger, vindkraft og olje – politikerne kan ikke gjemme seg lenger, skriver Aslak Bonde.

Bompenger og olje – politikerne kan ikke gjemme seg lenger, skriver Aslak Bonde.

Miljøpartiet de Grønne (MDG) åpner sitt landsmøte på Fornebu fredag samtidig som det er varslet ny skolestreik. De to talspersonene, Une Bastholm og Arild Hermstad, kan med troverdighet fortelle delegatene at det har blåst et nytt og forfriskende klimaengasjement inn over landet. Svenske Greta Thunberg har inspirert ungdommen, mens det kan se ut som om den ett år gamle organisasjonen Extinction Rebellion har klart å fornye engasjementet til de mer etablerte klimaforkjemperne. Bevegelsen ble dannet i Storbritannia, men er nå global og har allerede lykkes i å få flere land og lokale myndigheter rundt om i verden til å erklære klimakrise.

Men hva gjør den norske regjering? Erklærer bompengekrise. Strengt tatt var kriseordet bare brukt i et VG-oppslag med Frp-leder Siv Jensen mandag, men i løpet av uken har bompengemotstanden utviklet seg så mye og fått såpass umiddelbare konsekvenser, at krise-begrepet kommer til å bli stående. Det ser plutselig ut som om alle de andre partiene har glemt at bomstasjonene ikke bare skal finansiere ny infrastruktur – de skal også hindre at nye veier fører til vekst i trafikken.

Miljøpartiet de Grønne er plutselig kommet i en drømmeposisjon – som det tydeligste og klareste på den ene siden i en debatt som topper den politiske dagsorden. Det spiller ingen rolle at MDG får en uberettiget skyld for å ha satt opp bomstasjoner, så lenge partiet fremstilles som det ene som fortsatt står fast på at det vil strupe biltrafikken inn til byene. Valget i høst kan gå riktig bra – i hvert fall i de store byene.

Annonse