00:00 - 12. april 2019

– Vinner regjeringen høstens valg, er det over og ut for oss

Per i dag er det 30 aktive søksmål mot opposisjonsavisen Gazeta Wyborcza. Redaktøren er overbevist om at Lov- og ordenpartiet ikke vil gi seg før de knuser avisen.

Angrepet fra alle kanter: Alle søksmålene mot Gazeta Wyborcza krever enormt med tid og ressurser. Bare to av de aktive søksmålene kommer direkte fra Lov- og ordenpartiet, forteller redaktør Jaroslaw Kurski. Resten kommer fra en lang rekke institusjoner og selskaper som regjeringspartiet kontrollerer.

«Det finnes ingen frihet uten solidaritet!» Slik lød avisens slagord da avisen Gazeta Wyborcza første gang kom på gaten i 1989, som organ for den seirende solidaritetsbevegelsen til fagforeningsleder Lech Walesa. Kommunistregimet var endelig borte, landet kunne bygges på ny.

Men det tok ikke lang tid før samholdet mellom opprørerne begynte å rakne. Den kraftige politiske splittelsen som i dag preger landet, kan spores direkte til tvillingene Lech og Jaroslaw Kaczynskis brudd med den ferske landsfaderen Walesa. Brødrene stiftet senere det konservative Lov- og ordenpartiet (Pis), som i dag regjerer landet.

Brødre på hver sin side. Et annet profilert brødrepar, som også deltok aktivt i solidaritetsbevegelsen, Jaroslaw og Jacek Kurski, gikk derimot hver sin vei. Jaroslaw endte som redaktør i Gazeta Wyborcza, mens broren, som fulgte Kaczynski-brødrene, er blitt utnevnt til kringkastingssjef.

Annonse