08:35 - 05. april 2019

Steng døren mellom politikken og PR-byråene, skriver Lena Lindgren.

Steng døren mellom politikken og PR-byråene, skriver Lena Lindgren.

En gang for lenge siden, da Jens Stoltenberg var statsminister, ble strømmen av politikere som gikk til PR-bransjen stor og stri. En bekymringsfull utvikling syntes de fleste. Det ble nedsatt et utvalg ledet av jussprofessor Inge Lorange Backer, som sommeren 2012 konkluderte kontant: Samrøret kunne svekke tilliten til det politiske systemet, politikere burde ha to års karantenetid og lobbyforbud. Like før de rødgrønne gikk av, vraket de forslaget. Backer ble forbauset, så senket stillheten seg.

I dag blir dørstokken mellom politikere og PR rent ned, men fra motsatt side. Erna Solbergs regjering har på sitt meste hentet 13 prosent av sin politiske ledelse rett fra PR-bransjen (VG, 6. april 2018). Solberg trenger ikke en gang å late som om det er en armlengdes avstand. 

Da Tor Mikkel Waras samboer ble siktet i mars, tok to av hans tidligere kolleger fra First House ut ferie for å «hjelpe sin venn». Det ene, Sigbjørn Aanes, hadde jobbet for Erna Solberg. Den andre, Ole Berget, hadde jobbet for finansminister Siv Jensen.

Annonse