00:00 - 26. april 2019

Spansk skjebnesøndag

Det nasjonalistiske høyrepartiet Vox tok pusten fra spanjolene da det gjorde et brakvalg i Andalucía sør i Spania. I parlamentsvalget på søndag tar de den kristne gjenerobringen til Madrid.

Påskegudstjeneste: Vox har bygget valgkampanjen sin på allusjoner til «kristen gjenerobring», og påskeprosesjonene i Andalucía er en av flere spanske tradisjoner partiet vil sette på listen over kulturell verdensarv. Hettene som brukes her i forbindelse med påsken, ble opprinnelig brukt til å straffe religiøse syndere på 1500-tallet, og må ikke forveksles med Ku Klux Klan i USA.

Telefonen ringer og ringer på det lille kontoret til partiet Vox i Sevilla. Det er midt i påsken, tiden der katolske prosesjoner inntar gatene og alt annet vanligvis stopper opp i den andalusiske regionen.

– Det er den helligste tiden i året, likevel klarer ikke folk å slutte å ringe. Noe sånt har aldri skjedd før, sier Macario Valpuesta Bermudez oppglødd. Han står øverst på Vox Sevillas kandidatliste til valget på søndag, og bare for noen måneder siden var det utenkelig at den 59 år gamle latinlæreren skulle representere det ytterliggående partiet på nasjonalt nivå. Nå er det ganske sannsynlig at han får en plass i senatet.

– Jeg tror folk vil bli overrasket når stemmene blir talt opp. Vi venter og gnir oss i hendene.

Annonse