00:00 - 26. april 2019

Ser en linje fra norsk politikk til Ungarn

Som statsråd fikk Vidar Helgesen Ungarns sterke mann til å snu. I dag ser han triksene Europas ny-autoritære ledere bruker, i sving også her i Norge.

Det virket: Norge, under daværende EU-minister Vidar Helgensen, fikk Ungarn til å gi demokratiske garantier de ikke ville gi ved å skru igjen pengeoverføringskranen til landet. Økonomisk press mot EUs antidemokratiske ledere burde utforskes mer, ifølge Helgesen.

«I dag snur Ungarn ryggen til Vesten. […] Jeg er overrasket og skuffet over at det ikke har kommet svar fra EUs institusjoner»
 

Året var 2014, og Vidar Helgesen var ganske fersk europaminister da han skrev disse ordene i storavisen Financial Times. Ungarns statsminister Viktor Orbán var i ferd med å stramme skruene om landet han var valgt til å lede fire år tidligere. For både dommere, medier og opposisjonen skrumpet rommet inn for kritikk av den sittende regjeringen.

Nå var også sivilsamfunnet – uavhengige organisasjoner som Norge støttet – under press.

Annonse