Annonse
00:00 - 26. april 2019

Mot, for og mot Israel

Tidligere forskning om venstresidens forhold til Israel har vært styrt av politiske standpunkter, mener forsker. 

Valgte Palestina: Utover 1960-tallet «oppdaget» venstresiden palestinernes sak, og forholdet til Israel endret seg. På Frederikkeplassen på Blindern ga løpesedlene og plakaten på stativet til venstre tydelig tale: Solidaritet med Palestina og frigjøringsorganisasjon Fatah.  Foto: NTB scanpix
Annonse

– Du tar for deg norsk venstresides forhold til sionisme fra begynnelsen av trettitallet til slutten av sekstitallet. Hvordan var forholdet på trettitallet, før andre verdenskrig?

– Det meste av den europeiske venstresiden hadde avvist sionismen fra Marx sin tid og frem til da, fordi de mente at jøder ikke burde bli en nasjon, men heller assimileres inn i de europeiske nasjonene. Her var den norske arbeiderbevegelsen helt på linje med resten av Europa. Motstanden mot sionisme hadde lite med solidaritet med palestinerne å gjøre, det var en ren avvisning mot at det skulle finnes en jødisk nasjonalstat, uavhengig av hvor den skulle ligge.

– Rett etter andre verdenskrig begynte derimot mange på venstresiden å støtte og idealisere Israel. Du mener det handlet om mer enn holocaust?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse