00:00 - 12. april 2019

Mistenkelig mye uavhengighet

Den nye statistikkloven nevner ordet «uavhengig» 133 ganger. Det gir grunn til mistanke, mener statistikkekspert Espen Søbye.

Sist fredag la finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til ny statistikklov. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix 

Sist fredag la finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til ny statistikklov. I forkant fryktet flere av Statistisk sentralbyrås forskere at departementet ville benytte anledningen til å innskrenke byråets uavhengighet. 

Espen Søbye er forfatter og filosof, og har blant annet skrevet en bok om historien til SSB-tabellen «Folkemengdens bevegelse». Han har vært en viktig stemme i debatten i forkant av loven, og bemerker at lovforslaget nevner ordet «uavhengighet» 133 ganger.

– Når begrepet brukes så mange ganger, blir en leser lett mistenksom, det er retorisk veldig uheldig. Men termen blir heller ikke skikkelig forklart. Er uavhengighet et mål i seg selv, eller er det et middel til å oppnå noe, spør Søbye.

Annonse