00:05 - 05. april 2019

Miljøproblem kan stenge for stjernene

Illustrasjon: Space Frontiers / Getty Images

Forrige uke skjøt India ned en av sine egne satellitter, en militær maktdemonstrasjon som ikke helt tilfeldigvis skjer midt i en valgkamp. Men president Narendra Modis avgjørelse kan få store konsekvenser for menneskehetens adgang til verdensrommet: Nedskytingen skapte, ifølge romfartsorganisasjonen Nasa, mer enn 400 nye biter med romsøppel, som nå går i bane rundt Jorden. Minst 60 av dem er over ti centimeter store. Metallbiter av en slik størrelse kan ødelegge en satellitt (eller romstasjon) i en kollisjon – som igjen vil skape mer romsøppel. Og fylles den ytre atmosfæren helt opp med avfall, blir det til slutt umulig å sende ut romskip uten å risikere en søppelkrasj som kan sette mannskapet i fare. Da er vi fanget her nede.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»