Annonse
00:05 - 05. april 2019

Miljøproblem kan stenge for stjernene

Illustrasjon: Space Frontiers / Getty Images
Annonse

Forrige uke skjøt India ned en av sine egne satellitter, en militær maktdemonstrasjon som ikke helt tilfeldigvis skjer midt i en valgkamp. Men president Narendra Modis avgjørelse kan få store konsekvenser for menneskehetens adgang til verdensrommet: Nedskytingen skapte, ifølge romfartsorganisasjonen Nasa, mer enn 400 nye biter med romsøppel, som nå går i bane rundt Jorden. Minst 60 av dem er over ti centimeter store. Metallbiter av en slik størrelse kan ødelegge en satellitt (eller romstasjon) i en kollisjon – som igjen vil skape mer romsøppel. Og fylles den ytre atmosfæren helt opp med avfall, blir det til slutt umulig å sende ut romskip uten å risikere en søppelkrasj som kan sette mannskapet i fare. Da er vi fanget her nede.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse