Annonse
00:00 - 26. april 2019

Jordpåkastelse

Døden er heller ikke evig uforanderlig.

Illustrasjon: Florilegius / SSPL / Getty Images
Annonse

 Lekeplassforskriften kjenner vi med alle dens krav, det gjelder fallsoner, støtflater, vending av sand i sandkassen og tiltak mot hektefare. Døden er heller ikke evig uforanderlig. «Av jord er du kommet, til jord skal du bli, av jorden skal du igjen oppstå», sier presten og drysser tre spader jord på kistelokket ditt. Det er jordpåkastelsen, med tekst hentet fra 5. Mosebok. Hva skal vi kalle ritualet som oppstår når nyanlagte gravlunder – som nå den i Egersund – anlegges på sand? I anbudsutlysningen er kravet til gravsand at den inneholder «korn, steinflis, pulver av stein, småstein, grus, knust stein, steinblandinger, sand- og grusblandinger». Altså ingen egentlig jord. Da blir det sandpåstrøing. Og av sanden skal du igjen oppstå. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse