00:00 - 12. april 2019

Folket fikk nok

Folkeopprørets tid er ikke over, viser de siste ukenes drama i Algerie og Sudan. 

Jubel etter 30 år: Jublende mennesker i gatene i Sudans hovedstad Khartoum torsdag, da landets leder gjennom 30 år, Omar al-Bashir, ble avsatt og fengslet. Nå overtar et militærråd makten i to år. Foto: AFP / NTB Scanpix

To autoritære ledere i Nord-Afrika er blitt tvunget til å gå av på grunn av langvarige protestaksjoner. Det er oppsiktsvekkende nyheter fra en region hvor den arabiske våren kom og gikk med stort sett tragisk utfall. Algeries innbyggere kastet seg ikke på den arabiske våren i 2011, men åtte år senere har titusener av demonstranter skapt sin helt egen vår.

Demonstrasjonene mot den slagrammede Abdelaziz Bouteflikas forsøk på å bli valgt til president for en femte periode startet i slutten av februar. Bouteflika trakk seg som kandidat, men utsatte presidentvalget 18. april på ubestemt tid, slik at han kunne bli sittende likevel. Demonstrantene ga seg ikke. 2. april måtte Bouteflika gå av som president etter 20 år ved makten.

Men den invalidiserte Bouteflika var kun frontfiguren for et knippe maktpersoner som fortsatt har kontroll. En av dem, Senatets leder Abdelkader Bensalah, ble tirsdag denne uken utpekt til president i 90 dager, inntil et valg blir avholdt 4. juli.

Annonse