Annonse
11:56 - 05. april 2019

Et slovakisk lyspunkt?

Miljø- og rettsstatsforkjemperen Zuzana Caputová er valgt som Slovakias nye president. Det skyldes kanskje like mye motkandidatene.

En ny stemme i Bratislava: Slovakias avtroppende president Andrej Kiska gratulerer Zuzana Caputová med seieren i presidentvalget 30. mars. Caputová blir landets første kvinnelige president. Foto: Joe Klamar / AFP / NTB scanpix
Annonse

«Slovakia velger sin første kvinnelige president.» «En liberal seier.» «Slovakias svar på Erin Brockovich.»

Overskriftene har vært begeistrede, både i Norge og ute i verden, etter at Zuzana Caputová lørdag for en uke siden ble utpekt av velgerne som Slovakias neste president. 45 år gamle Caputová er advokat, hun har kjempet – og vunnet – en årelang kamp mot en lovstridig søppeldynge i hjembyen, og hun brukte valgkampen til å kritisere korrupsjon og snakke varmt om sivilsamfunnet og rettsstaten som essensielle for demokratiet.

Slik sett er hun en motsats til de europeiske lederne som har fått mest oppmerksomhet de siste årene. Som Morgenbladet har kartlagt, blåser det en illiberal vind over Europa: En rekke ledere har innført lover som innskrenker borgernes frihet og mulighet til å delta i samfunnet. Men Caputovás seier synes å peke i motsatt retning. Nyheten kom heller ikke alene: Den siste uken har også en opposisjonskandidat – og komiker – vunnet presidentvalget i Ukraina, og i Tyrkia ser dessuten AKP, partiet til president Recep Tayyip Erdogan, ut til å ha mistet makten i storbyene Ankara og Istanbul.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse