00:00 - 12. april 2019

Dyret på divanen

Psykoanalytikeren og psykiateren barker sammen. Stridstema: Begjær.

Freuds divan: Her er den, selveste divanen hvor Sigmund Freud ba sine pasienter legge seg ned å for å la seg psykoanalysere. I dag kan divanen sees på Freud-museet i London. Han fraktet møblene med til London da han flyktet fra Wien i 1938. Foto: Mondadori Portfolio / Getty Images

Hva er egentlig begjær? En følelse, en kraft, en drift?

I et essay denne uken spør Sissel Gran om hvorvidt begjæret er blitt forsmådd av de rådende trendene i psykologifaget. Psykologer snakker ofte om begjær i forbindelse med relasjoner, emosjoner og tilknytning. Men når folk begjærer, beskriver de det ofte tvert om som om noe fremmed inntar kroppen, påpeker Gran. Det var liksom ikke meg, sier de, det var noe annet i meg, noe som overtok. Kan det tenkes at begjæret er noe helt eget? Har psykologien jobbet så hardt med å kvitte seg med Sigmund Freud at den mistet begjæret av syne og har endt opp med en for tørr forståelse av menneskedyret?

– Da psykologene tok oppgjør med Freud, kastet de begjæret ut med badevannet. Vi må ha med grunntenkningen til Freud igjen. Det har vi ikke hatt de siste 20 årene, slår psykolog Siri Gullestad fast.

Annonse