15:12 - 26. april 2019

– De skal måtte se ansiktet mitt

Da Roger Español skulle stemme for Catalonias løsrivelse i 2017, ble han skutt av politiet og mistet det ene øyet. Nå stiller han som kandidat i parlamentsvalget søndag. 

Separatist: Roger Español håper å bli valgt inn i det spanske parlamentet for å kunne fremprovosere reaksjoner fra den spanske staten. Foto: Sopa Images /LightRocket / Getty Images

– Jeg kunne ha latt det ligge og meldt meg ut politisk, men det var umulig for meg, sier Roger Español i forkant av valgdagen. Den 1. oktober 2017 forandret livet hans og spansk politikk seg fullstendig. Det var dagen da katalanske separatister arrangerte folkeavstemning om løsrivelse fra Spania, i strid med grunnlovens prinsipp om at staten er uoppløselig. Det nasjonale politiet prøvde å sette en stopper for avstemningen med makt, og Español ble truffet av en gummikule utenfor stemmelokalet på skolen Ramon Llull i Barcelona. Han mistet det høyre øyet for alltid, og har anmeldt politimannen som skjøt. Folkeavstemningen endte i over flere sårede og 90 prosent ja-stemmer ifølge katalanske myndigheter.

– Det var en bekreftelse for meg på at det ikke går an å forhandle med Spania. Vi kommer ingen vei med det, de eneste midlene de bruker, er makt.

Vil provosere. Roger Español stiller likevel som kandidat til parlamentet i Madrid, med den separatistiske alliansen Front Republicà. Han mener de andre separatistpartiene har gjort feil i å enten fokusere på å gjøre løsrivelsesbevegelsen større, og på den måten prøve å forhandle frem en lovlig folkeavstemning med den spanske regjeringen, eller å søke støtte i Europa og se «om de kan kaste ut et tau». Motivet hans for å stille til parlamentet, er å fremprovosere reaksjoner fra den spanske staten som kan få fortgang på begge fronter samtidig.

Annonse