00:00 - 26. april 2019

Bompengemotstanderne har allerede vunnet: De etablerte partiene er blitt skremt, skriver Aslak Bonde.

Bompengemotstanderne har allerede vunnet, skriver Aslak Bonde.

Tidligere denne måneden aksjonerte gruppen «Nok er nok» med å kjøre kolonne mot Bergen sentrum i protest mot bompenger. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Før påske kom det en meningsmåling i Bergen som viste at «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» kan bli byens tredje største parti. Folkeaksjonen er nå registrert som landsdekkende parti (FNB) og stiller lister i Oslo, Viken, Vestland, Rogaland og Vestfold og Telemark. I tillegg er det frittstående protestlister mot bompenger i Drammen og Tromsø. Mens Frankrike har gule-vester opprør mot miljøavgifter på blant annet på bilkjøring, kan vi få det i mer ordnede former – i et lokalvalgresultat som kaster om på etablerte partikonstellasjoner i både storbyer og regioner.

Eller kanskje ikke. Erfaringen tilsier at de fleste protestbølger blir kraftig svekket når det nærmer seg valgdagen. Utbryterpartier som Demokratene, Liberalistene og Partiet de Kristne, og énsakspartier som Helsepartiet, Feministisk Initiativ og Piratpartiet sliter med å bli sett i valgkampen, men har det enda tøffere på selve valgdagen. Da viser det seg at de aller fleste velgere foretrekker større og mer etablerte partier – enten fordi de ikke tør å gi sin stemme til noe uprøvd, eller fordi de strengt tatt bare syntes det var riktig å protestere i meningsmålinger og ikke i valglokalet.

Det kan være nyttig, det også – noe bompengemotstanden illustrerer. De etablerte partiene endrer nemlig politikk dersom frykten for en protestbevegelse blir stor nok, og det er antageligvis i ferd med å skje når det gjelder bompenger.

Annonse