Annonse
00:00 - 12. april 2019

Bildet av veien til det ukjente

Det sorte hull. Foto: Nasa / CXC/ Villanova University / J. Neilsen
Annonse

Når astronomer tar bilder av ting i verdensrommet, er de gjerne litt skuffende. Nasa har vist oss så mange kunstneriske fremstillinger, illustrasjoner av strålende stjerneskyer og virvlende planeter, at de ekte fotografiene som regel minner mer som noe som ble knipset da du hadde mobilen ulåst i lommen. Så da historiens første bilde av et sort hull ble vist frem denne uken, var det genuint fascinerende: Ved å kombinere stjernekikkerkraften fra teleskoper over hele Jorden, hadde astronomene fanget et bilde som var, vel, forståelig. Et sort hull – en énveis utgangsdør fra det kjente universet, hvorfra ingenting kommer tilbake – med materien som hullet er i ferd med å sluke som gyllen glorie. Om det vi ser er fattbart, er et annet spørsmål.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse