14:35 - 05. april 2019

Benekter militærkupp i brev til FN

Brasils president Jair Bolsonaro har skrevet brev til FN, der han benekter at militærkuppet i 1964 fant sted. 

Bolsonaro backer opp: Brasils president Jair Bolsonaro har aldri lagt skjul på sin støtte til militærdiktaturet. Foto: Bruna Prado / Getty Images

Mandag skrev Morgenbladet om hvordan Brasils ytre høyre-president Jair Bolsonaro feiret årsdagen for militærkuppet som fant sted i 1964. Feiringen tok form av en video distribuert gjennom landets offisielle kanaler, der det ble hevdet at maktovertagelsen var legitim og ønsket av det brasilianske folk. I tillegg ble årsdagen feiret av landets militære.

I går gikk Bolsonaro et steg videre, ved å sende et brev til FN, som formulerte det samme meningsinnholdet som i videoen. Brevet ble offentliggjort torsdag, og referert til i flere brasilianske og internasjonale medier. «Hendelsene i 1964 var nødvendige for å stoppe den økende trusselen om en kommunistisk overtagelse i Brasil,» heter det blant annet. Brevet sier militæret hadde støtte fra kongressen, domstolene og det brasilianske folket.

Etter kuppet i 1964 holdt et fascistisk militærregime makten i 21 år. Mer enn 400 ble drept, flere tusen torturert, ytringsfriheten ble begrenset, det ble ikke holdt frie valg og pressen ble sensurert. Bolsonaro har gjennom sin 28 år lange politiske karriere aldri lagt skjul på sin støtte til militærdiktaturet. Fram til nå har det ikke vært noen debatt om dette kuppet faktisk var et kupp eller ikke. Nå prøver altså Bolsonaro å føre debatten i FN.

Samtidig gikk Brasils undervisningsminister Ricardo Veléz ut i pressen denne uken og uttalte at landets skolebøker vil bli revidert, slik at «sannheten» om 1964 fra nå av vil være på læreplanen. Også Veléz benekter at det var et kupp. Han kaller det 21 år lange diktaturet for «demokratisk maktstyre».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse