Annonse
00:00 - 15. mars 2019

Virkeligheten finnes ikke

Kvantefysikere setter objektiv virkelighet i dårlig lys.

Dårlig vær? Det kommer an på: Forskere antyder at det finnes ikke noen objektiv virkelighet, bare virkeligheten slik vi ser den. Bildet er fra den britiske badebyen Margate. Foto: Oli Scarff/Getty Images
Annonse

Finnes det objektive fakta som to ulike observatører er nødt til å være enige om? Nei, sier Venstre-velgere – og nå også fysikere. Selve eksperimentet er rett bortenfor Notisredaksjonens fatteevne, men konklusjonen, presentert i MIT Technology Review, er grei: Et foton (en type elementærpartikkel) kan ha én type egenskaper når det måles av én person, og fundamentalt uforenelige egenskaper når det måles samtidig av en annen person. Sagt enklere: Det finnes ikke noen objektiv virkelighet, bare virkeligheten slik vi ser den. Til fri bruk i fremtidige nachspiel og stortingsdebatter.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse