Annonse
00:00 - 15. mars 2019

Virkeligheten finnes ikke

Kvantefysikere setter objektiv virkelighet i dårlig lys.

Dårlig vær? Det kommer an på: Forskere antyder at det finnes ikke noen objektiv virkelighet, bare virkeligheten slik vi ser den. Bildet er fra den britiske badebyen Margate. Foto: Oli Scarff/Getty Images
Annonse

Finnes det objektive fakta som to ulike observatører er nødt til å være enige om? Nei, sier Venstre-velgere – og nå også fysikere. Selve eksperimentet er rett bortenfor Notisredaksjonens fatteevne, men konklusjonen, presentert i MIT Technology Review, er grei: Et foton (en type elementærpartikkel) kan ha én type egenskaper når det måles av én person, og fundamentalt uforenelige egenskaper når det måles samtidig av en annen person. Sagt enklere: Det finnes ikke noen objektiv virkelighet, bare virkeligheten slik vi ser den. Til fri bruk i fremtidige nachspiel og stortingsdebatter.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse