Annonse
00:00 - 01. mars 2019

Varsku fra våpendiplomat

Verdens farligste våpen har fått ny, strategisk betydning. Den erfarne nedrustningsdiplomaten Rolf Ekéus er dypt bekymret. 

Aldri fred å få: På 1990-tallet avdekket Rolf Ekéus masseødeleggelsesvåpen i Irak. Det var et løfterikt tiår da verdens farligste våpen ble destruert. Nå går det feil vei, fastslår den erfarne svenske diplomaten.
Annonse

– FNs generalsekretær António Guterres sa mandag at «nøkkelelementer i den internasjonale strukturen for våpenkontroll er i ferd med å kollapse». Er du enig med ham?

– Ja, det ser urovekkende ut. For kjemiske våpen fungerer det noenlunde. Men for atomvåpnene er det en alvorlig situasjon.

– De siste dagene har atommaktene India og Pakistan krenket hverandres luftrom i Kashmir, Russland og USA trekker seg fra avtalen om forbud mot kjernefysiske mellomdistanseraketter i Europa, også de to stormaktenes New Start-avtale om reduksjon av strategiske atomvåpen er i spill. Er verden blitt veldig farlig nå?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En halv liter melk, to små kavringer eller to knekkebrød med margarin og mysost, kneippbrød med margarin og mysost, et halvt eple eller en halv appelsin – eller hundre gram gulrot…»