Annonse
00:00 - 01. mars 2019

Varsku fra våpendiplomat

Verdens farligste våpen har fått ny, strategisk betydning. Den erfarne nedrustningsdiplomaten Rolf Ekéus er dypt bekymret. 

Aldri fred å få: På 1990-tallet avdekket Rolf Ekéus masseødeleggelsesvåpen i Irak. Det var et løfterikt tiår da verdens farligste våpen ble destruert. Nå går det feil vei, fastslår den erfarne svenske diplomaten.
Annonse

– FNs generalsekretær António Guterres sa mandag at «nøkkelelementer i den internasjonale strukturen for våpenkontroll er i ferd med å kollapse». Er du enig med ham?

– Ja, det ser urovekkende ut. For kjemiske våpen fungerer det noenlunde. Men for atomvåpnene er det en alvorlig situasjon.

– De siste dagene har atommaktene India og Pakistan krenket hverandres luftrom i Kashmir, Russland og USA trekker seg fra avtalen om forbud mot kjernefysiske mellomdistanseraketter i Europa, også de to stormaktenes New Start-avtale om reduksjon av strategiske atomvåpen er i spill. Er verden blitt veldig farlig nå?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse