00:00 - 01. mars 2019

Tillit gjenopprettes på måneder i Frp, mens det i Høyre aldri vil skje. Forståelig, skriver Aslak Bonde.

Politikernes håndtering av skandaler styres av maktforholdene, skriver Aslak Bonde.

Kristian Tonning Riise (H), Trond Giske (Ap) og Ulf Leirstein (Frp) har alle vært involvert i skandaler. Foto: Kjetil Ree/Wikimedia, Ellen Lande Gossner og Frp Media

Da Klassekampen onsdag skrev at enkeltpolitikere i Hedmark Høyre ønsker å gi den tidligere Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise fire nye år på Stortinget, gikk det ikke mange timer før Erna Solberg gjorde det klart overfor Aftenposten at hun ikke ser på det som naturlig. Hun vil ikke la Hedmarks-politikerne alene bestemme om han allerede neste år har gjenopprettet tilliten etter at det for et drøyt år siden ble klart at han har oppført seg seksuelt upassende overfor flere unge jenter.

Kontrasten er stor til Ap-leder Jonas Gahr Støre, som helt frem til forrige fredag unnlot å si noe om sin tillit til Trond Giske, og som hele tiden har holdt fast på at landspartiet ikke skal blande seg inn i Trøndelag Aps personvalg. Først etter at valgkomiteen i fylkeslaget hadde satt en foreløpig stans for Giskes vei tilbake til partitoppen, sa Støre at bar-videoen viste at Giske hadde dårlig dømmekraft og at «tilliten falt bort» med denne hendelsen.

Ap-lederen er likevel mer tydelig enn sin kollega i Fremskrittspartiet. Siv Jensen har nektet å kommentere at Viken Frp brukte Ulf Leirstein som dirigent på sitt årsmøte. Leirstein trakk seg i fjor fra alle partiverv etter at det ble kjent at han delte porno med en fjortenåring og foreslo trekantsex med en femtenåring. Leirstein ble allerede i høst satt som talsperson i kontrollkomiteen. Han overtok jobben etter Mazyar Keshvari som er siktet for bedrageri og alvorlige trusler.

Annonse