00:00 - 01. mars 2019

Sensor på soverommet

Kunstig intelligens i hjemmet kan hindre eldre i å falle og slå seg, ifølge ny doktorgrad.

Unngå fall i hjemmet: En doktorgrad ved UiO ser på hvordan kunstig intelligens kan brukes til å hindre at eldre faller for eksempel på grunn av blodtrykksfall i det de reiser seg. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

– En tredjedel av alle eldre mennesker opplever å falle. Halvparten av fallene skjer i hjemmet, som oftest på soverommet eller badet. Du har forsket på å gjenkjenne og forutse fall med kunstig intelligens. Sensorer settes opp rundt sengen og på do?

– Ja, det er jo to steder der de fleste av oss ikke ønsker å ha noe kamera. Samtidig er det her de farligste fallene skjer, typisk når man skal reise seg opp eller sette seg ned, for eksempel på grunn av sviktende muskulatur eller blodtrykksfall. 

– Du tar i bruk såkalt «ikke-invaderende monitorering», som skal ivareta de eldres rett til privatliv. På hvilken måte?

Annonse