00:00 - 29. mars 2019

Overleverne

Bilal har fått fast jobb, mens Nasr er husløs. Etter tre og et halvt år i Norge strever de syriske flyktningene med å finne fotfeste.

Huset i skogen: Ali utenfor huset i Nome kommune hvor han har bodd i to år. Til høsten håper han å flytte til Skien for å gå på videregående skole. Han vil bli apotektekniker.

Innerst i en blindvei, syv kilometer sør for tettstedet Ulefoss i Telemark, bor Ali (24) i en kommunal leilighet. Utenfor inngangsdøren hans starter granskogen, der har den unge mannen fra Raqqa i Syria sett elg to ganger. Innenfor døren står et tomt kattebur.

– Jeg hadde en katt, men den forsvant i skogen, sier Ali og ønsker velkommen inn. Veggene er nakne, en tv står uten strøm på et bord. To brukte sofaer, to lenestoler og to salongbord fyller stuen. I kjøkkenkroken tar han frem kylling, ris og duftende krydder. Nei, nei, vi skal ikke ha middag. Jo, det tar bare 90 minutter, insisterer Ali. Vi kan ikke si nei.

– Da jeg kom til Norge, kunne jeg ikke lage omelett en gang. Nå har jeg lært å lage mat av moren min på telefon fra Raqqa, sier Ali. Fotograf Katinka lukter på de eksotiske krydderne og lærer hvordan man lager kyllinggryten kapsa. Når den endelig kommer på bordet, smaker den himmelsk.

Annonse