Annonse
00:00 - 08. mars 2019

Og forskeren var ute etter øl

Banebrytende: Forskere i California har kommet frem til en svært effektiv produksjon av alkohol. Illustrasjonsfoto: Keystone/Getty Images
Annonse

Forskere ved den offentlige forskningsinstitusjonen Lawrence Livermore National Laboratory i California har fanget gjærceller og gjort dem om til et stoff som lar seg 3D-printe til ønsket form, noe man kaller «bio-blekk». Visjonen for denne banebrytende teknologien er å lage nye kroppsdeler. Disse forskerne valgte noe nyttigere: De blandet sine mikrometernøyaktige gjærkonstruksjoner med glukose. Resultatet ble en svært effektiv produksjon av alkohol. 3D-IPA (3PA?) kommer trolig i salg før kroppsdelene. Men forskningen ble ikke gjort kun av hensyn til julebordet. Gjær og andre mikrober er viktige i prosesser knyttet til biobrensel, mat, medisin og søppelhåndteringer, skriver forskerne.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
øl
Annonse