Annonse
00:00 - 08. mars 2019

Og forskeren var ute etter øl

Banebrytende: Forskere i California har kommet frem til en svært effektiv produksjon av alkohol. Illustrasjonsfoto: Keystone/Getty Images
Annonse

Forskere ved den offentlige forskningsinstitusjonen Lawrence Livermore National Laboratory i California har fanget gjærceller og gjort dem om til et stoff som lar seg 3D-printe til ønsket form, noe man kaller «bio-blekk». Visjonen for denne banebrytende teknologien er å lage nye kroppsdeler. Disse forskerne valgte noe nyttigere: De blandet sine mikrometernøyaktige gjærkonstruksjoner med glukose. Resultatet ble en svært effektiv produksjon av alkohol. 3D-IPA (3PA?) kommer trolig i salg før kroppsdelene. Men forskningen ble ikke gjort kun av hensyn til julebordet. Gjær og andre mikrober er viktige i prosesser knyttet til biobrensel, mat, medisin og søppelhåndteringer, skriver forskerne.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
øl
Annonse