Annonse
12:41 - 22. mars 2019

– Mye av det Salvini sier og gjør, går ut på å være røff

Ekspertene er usikre på om høyrepopulistene i Italia og Østerrike vil gjøre ord til handling.

Stor endring fra fem år tilbake: Da Simen Ekern intervjuet Matteo Salvini første gang, definerte Salvini seg som milaneser, ikke italiener, og ville ikke engang heie på fotballandslaget. Nå er slagordet «Italienerne først». – Det er en helt fantastisk snuoperasjon, sier Ekern. Arkivfoto: Christian Belgaux
Annonse

Italias Matteo Salvini siterer Mussolini på Twitter og har tatt slagordet «Italienere først», Men Italia og Østerrike skiller seg likevel ut i Morgenbladets oversikt over lovendringer som minsker rommet for opposisjon og annerledeshet i Europa. I begge land kommer det kraftig høyrenasjonalistisk retorikk fra regjeringspartiene, samtidig som vi finner få eksempler på faktisk lovendringer:

– Mye av det Salvini sier og gjør, går ut på å være røff. Man kan velge å se det som valgkampgreier, at han bare tar noen ingredienser fra den harde nasjonale linjen for å vinne velgere eller for å bygge allianser i EU-parlamentet. Men det er også dem som mener det ligger mer enn posering i slagordet «Italienerne først», sier Simen Ekern, journalist og forfatter av boken Folket, det er meg – den europeiske høyrepopulismens vekst og framtid (2017).

Har det i kjeften. Hos Salvini finner du typiske høyrepopulistiske utspill som dekker alt fra lov-og-orden til mediekritikk. Han har introdusert en ny lov om selvforsvar der du får mindre straff om du skyter på en inntrenger. Han har også truet med å fjerne politibeskyttelsen for gravejournalisten Roberto Saviano som har flere dødstrusler fra kriminelle organisasjoner rettet mot seg.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse