12:41 - 22. mars 2019

– Mye av det Salvini sier og gjør, går ut på å være røff

Ekspertene er usikre på om høyrepopulistene i Italia og Østerrike vil gjøre ord til handling.

Stor endring fra fem år tilbake: Da Simen Ekern intervjuet Matteo Salvini første gang, definerte Salvini seg som milaneser, ikke italiener, og ville ikke engang heie på fotballandslaget. Nå er slagordet «Italienerne først». – Det er en helt fantastisk snuoperasjon, sier Ekern. Arkivfoto: Christian Belgaux

Italias Matteo Salvini siterer Mussolini på Twitter og har tatt slagordet «Italienere først», Men Italia og Østerrike skiller seg likevel ut i Morgenbladets oversikt over lovendringer som minsker rommet for opposisjon og annerledeshet i Europa. I begge land kommer det kraftig høyrenasjonalistisk retorikk fra regjeringspartiene, samtidig som vi finner få eksempler på faktisk lovendringer:

– Mye av det Salvini sier og gjør, går ut på å være røff. Man kan velge å se det som valgkampgreier, at han bare tar noen ingredienser fra den harde nasjonale linjen for å vinne velgere eller for å bygge allianser i EU-parlamentet. Men det er også dem som mener det ligger mer enn posering i slagordet «Italienerne først», sier Simen Ekern, journalist og forfatter av boken Folket, det er meg – den europeiske høyrepopulismens vekst og framtid (2017).

Har det i kjeften. Hos Salvini finner du typiske høyrepopulistiske utspill som dekker alt fra lov-og-orden til mediekritikk. Han har introdusert en ny lov om selvforsvar der du får mindre straff om du skyter på en inntrenger. Han har også truet med å fjerne politibeskyttelsen for gravejournalisten Roberto Saviano som har flere dødstrusler fra kriminelle organisasjoner rettet mot seg.

Annonse