Annonse
00:00 - 08. mars 2019

Kvoter på sydenturer

Foto: Aumars / Wikimedia Commons
Annonse

Ganske mye av det vi mennesker driver med nå, er underlagt klimakvoter og reguleringer. Men ganske mye er også unntatt. Blant de pussige hullene er internasjonal luftfart, i og med at ferieturene nevnes så ofte i sammenheng med klimakrisen. Men nå er det snart slutt på unntaket. FNs luftfartsorganisasjon (Icao) ble i fjor sommer enig om en avtale, Corsia, og regjeringen melder at det norske lovverket nå skal følge etter. Konsekvensen blir at flyselskaper må begynne å melde inn utslipp. I 2024 skal de så begynne å kompensere for økte utslipp ved å kjøpe kvoter. 2019–2020 blir dermed målestokken for hvor mye utslipp luftfarten skal bedrive. Og da lurer man jo på om det blir som det løpet man gjorde i gymtimen på begynnelsen av skoleåret, det som fremgangen måles opp mot til slutt. Her gjelder det å lunte?

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse