08:41 - 15. mars 2019

Krise i Colombias fredsprosess

President Iván Duque nekter å undertegne loven for rettsoppgjøret etter krigen. Fredsavtalen fra 2016, som ble belønnet med fredspris, er i fare.

Insisterer på fred: Utenriksminister Carlos Holmes Trujillo insisterer på at Colombias høyreregjering vil gjennomføre fredsavtalen fra 2016, men må nå svare for seg hos FNs generalsekretær. Her er Trujillo i Colombias ambassade i Oslo torsdag 7. mars.

Søndag kunngjorde president Iván Duque at han ikke vil godkjenne loven som regulerer rettsoppgjøret i Colombia etter 50 års borgerkrig. Det er et alvorlig tilbakeslag for fredsprosessen. Den såkalte spesialjurisdiksjonen for fred (JEP) var en hjørnesten i fredsavtalen som ble inngått i 2016, og som Duques forgjenger Juan Manuel Santos fikk Nobels fredspris for samme år.

«Vi uttrykker vår dype bekymring for forsøket på en alvorlig kvesting av gjennomføringen av avtalen», heter det i et brev som er undertegnet av dem som forhandlet frem fredsavtalen på vegne av Santos og geriljabevegelsen Farc, samt av en lang rekke fremstående kolombianere. Brevet ble mandag sendt til FNs generalsekretær António Guterres, og det viser til at det er viktig både for Colombia og omverdenen at landet lykkes med å gjennomføre fredsavtalen. Onsdag møtte Colombias utenriksminister, Carlos Holmes Trujillo, Guterres i New York for å forklare hva som ligger bak Duques beslutning.

I forrige uke var Trujillo i Oslo, da avviste han at Duque har til hensikt å motarbeide fredsavtalen.

Annonse