00:00 - 08. mars 2019

Jeg ønsket meg en annen abortdebatt, men jeg tror ikke lenger det er mulig, skriver Maria Berg Reinertsen.

Jeg ønsket meg en annen abortdebatt, men jeg tror ikke lenger det er mulig, skriver Maria Berg Reinertsen.

Straks statsminister Erna Solberg åpnet for at abortloven kunne bli tema i regjeringsforhandlingene mellom KrF og Høyre-Frp-Venstre-regjeringen, gikk debatten i fistel. Aps Marianne Martinsen (Ap) spurte Solberg hun ville tvinge henne til å gjennomgå nok et svangerskap som endte med et hjerneskadd barn som døde et knapt år etter fødselen. Helseminister Bent Høie sa at han som homofil kunne forstå ønsket om å fjerne 2c fordi en del mennesker også ønsker å sortere bort homofile. I et ellers nyansert innlegg viste Civita-leder Kristin Clemet til rasehygienelovene i det naziokkuperte Norge. Dette var den første uken, men fortsatt var dette en debatt jeg innerst inne ønsket meg.

Solberg må ha visst hva hun gjorde da hun, etter en høst med opphetet abortdebatt, valgte å bruke nyttårstalen til å dele sin bekymring for at norske kvinner ikke får nok barn til å holde folketallet oppe. For i disse debattene er kontekst alt. Og den konteksten som tegnet seg, var en regjering som er forunderlig ivrig etter å gjøre kvinners reproduktive valg til et politisk tema. Motreaksjonen lot ikke vente på seg, og årets 8. mars-tog er ventet å bli rekordstore.

Espen Thoresen kaller årets paroler for populistisk symbolikk. Krfs abortseier begrenser seg tross alt til at regjeringen lover å flytte avgjørelsen om å abortere tvillingfostre fra kvinnen selv til en abortnemnd. Og ja, tvillingabort er tallmessig et marginalt fenomen. Selvbestemmelsesmessig er det gråsone: En søker om abort før uke tolv, men medisinsk sett er det ikke mulig å utføre inngrepet før i uke tretten. St. Olavs hospital i Trondheim, som utfører inngrepet, advarer mot at det innebærer fem til ti prosent sjanse for abort av begge fostre.

Annonse