15:12 - 05. mars 2019

Hodepinen etter IS

Vil norske fremmedkrigere hjem til Norge, må de greie det på egen hånd.

Sivile som har flyktet fra IS sin siste skanse i Baghouz i Syria. Rundt 30 av i alt cirka 100 norske borgere som reiste til Syria for å slutte seg til terrororganisasjoner, er fortsatt i Syria, Foto: Chris McGrath / Getty Images

«Alle norske borgere har rett til å reise inn i Norge. Det gjelder også fremmedkrigere og deres barn», sa Ine Eriksen Søreide da hun tirsdag holdt sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget. Men, slo hun fast, det er ikke aktuelt for Norge å hente ut fremmedkrigere fra Syria. De som vil ha hjelp av Utenriksdepartementet til å komme seg til Norge, må selv ta kontakt. Og skulle de greie å komme seg hjem, blir de straffeforfulgt, sa statsråden.

Rundt 30 av i alt cirka 100 norske borgere som reiste til Syria for å slutte seg til terrororganisasjoner, er fortsatt i Syria, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste. Rundt 40 barn med norsk tilknytning, er født i området, opplyste PST i et intervju med Dagbladet for en måned siden.

«Situasjonen for de norske barna er bekymringsfull», sa utenriksministeren til Stortinget. Hun konkluderte med at her er det ingen enkle løsninger og at Norge vil følge med på hvilke tiltak som blir gjennomført i andre land.

Annonse