Annonse
00:00 - 22. mars 2019

Heten i havet

Har du hørt om hetebølgen «Ningaloo Niño»? Neppe, for den foregikk nede i havet.

Bølge av koralldød: Et korallrev har bleknet i det stadig varmere vannet utenfor Maldivene. Korallene er blant artene som er mest sårbare for stigende havtemperaturer, og dør som aldri før.  Foto: NTB scanpix
Annonse

At klimaendringene gjør hetebølger mer intense er godt kjent. Vi husker Vest-Europa sommeren 2003, da over 15 000 mennesker døde. Vi husker smeltende asfalt og ulevelige forhold i India i 2010, i Tblisi i 2011. Vi husker vår egen skandinaviske sommer i 2018. Noen hetebølger har til og med fått navn, som «Lucifer» i Europa i 2017.

Men har du hørt om hetebølgen «Ningaloo Niño»? Neppe, for den foregikk nede i havet. Mer spesifikt utenfor Australia, i 2010 og 2011. Akkurat som temperaturen på land varierer med vær og sesong, gjør den det også nedover i planetens store vannmasser. I første omgang var «Ningaloo Niño» umerkelig for landdyr som oss, men ikke mindre viktig av den grunn – for økosystemene i havene er like sårbare som oss når det plutselig blir veldig varmt, veldig lenge.

I en fersk artikkel i tidsskriftet Nature Climate Change går en stor, internasjonal forskergruppe gjennom effektene av såkalte marine hetebølger. Konklusjonene er nedslående. De bekrefter grundig noe vi for så vidt har ant lenge: Klimaendringene er i høyeste grad aktive også under vannoverflaten, og de har allerede store, målbare konsekvenser.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse