00:00 - 22. mars 2019

Heten i havet

Har du hørt om hetebølgen «Ningaloo Niño»? Neppe, for den foregikk nede i havet.

Bølge av koralldød: Et korallrev har bleknet i det stadig varmere vannet utenfor Maldivene. Korallene er blant artene som er mest sårbare for stigende havtemperaturer, og dør som aldri før.  Foto: NTB scanpix

At klimaendringene gjør hetebølger mer intense er godt kjent. Vi husker Vest-Europa sommeren 2003, da over 15 000 mennesker døde. Vi husker smeltende asfalt og ulevelige forhold i India i 2010, i Tblisi i 2011. Vi husker vår egen skandinaviske sommer i 2018. Noen hetebølger har til og med fått navn, som «Lucifer» i Europa i 2017.

Men har du hørt om hetebølgen «Ningaloo Niño»? Neppe, for den foregikk nede i havet. Mer spesifikt utenfor Australia, i 2010 og 2011. Akkurat som temperaturen på land varierer med vær og sesong, gjør den det også nedover i planetens store vannmasser. I første omgang var «Ningaloo Niño» umerkelig for landdyr som oss, men ikke mindre viktig av den grunn – for økosystemene i havene er like sårbare som oss når det plutselig blir veldig varmt, veldig lenge.

I en fersk artikkel i tidsskriftet Nature Climate Change går en stor, internasjonal forskergruppe gjennom effektene av såkalte marine hetebølger. Konklusjonene er nedslående. De bekrefter grundig noe vi for så vidt har ant lenge: Klimaendringene er i høyeste grad aktive også under vannoverflaten, og de har allerede store, målbare konsekvenser.

Annonse