00:00 - 15. mars 2019

Frp frykter SV-fella, og Høyre må komme seg unna Ap-fella, skriver Aslak Bonde.

Frp frykter SV-fella, og Høyre må komme seg unna Ap-fella, skriver Aslak Bonde.

Solbergs utfordring: Høyre samles til landsmøte på Gardermoen 15.-17. mars - kan partiet unngå å fullføre stortingsperioden som et administrasjonsparti? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det siste året Jens Stoltenbergs regjering styrte, regnet selv innsiderne med at den ville tape valget i 2013. Én ting var at de daværende regjeringspartiene var slitne av å krangle med hverandre, viktigere var det at de var tomme for ideer. Stoltenberg og hans nærmeste rådgivere ble mer og mer opptatt av å gjennomføre allerede vedtatte prosjekter – å holde stø kurs.

Nå er Erna Solberg kanskje på vei inn i Jens Stoltenbergs posisjon. Etter fem og et halvt år med makt er de fleste nye ideer satt ut i livet og pengene disponert. Naturligvis. Partier som vinner regjeringsmakt vet ikke om de vil få fornyet tillit i det neste valget om fire år, og de fyrer derfor av det de har av krutt med en gang.

For Solberg-regjeringens del betyr det at det straks etter 2013 ble satt i gang arbeid med å reformere politiet, kommunene, fylkene og samferdselssektoren. Samtidig fremmet regjeringen langtidsplaner for transport og forsvar som var så ekspansive at det økonomiske handlingsrommet i årene fremover er borte. Jobben som står igjen i denne stortingsperioden, er først og fremst å få reformene til å virke – i tillegg til å takle alle de små og store problemene som kommer underveis. Høyre blir et administrasjonsparti.

Annonse