Annonse
00:00 - 15. mars 2019

Frp frykter SV-fella, og Høyre må komme seg unna Ap-fella, skriver Aslak Bonde.

Frp frykter SV-fella, og Høyre må komme seg unna Ap-fella, skriver Aslak Bonde.

Solbergs utfordring: Høyre samles til landsmøte på Gardermoen 15.-17. mars - kan partiet unngå å fullføre stortingsperioden som et administrasjonsparti? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Annonse

Det siste året Jens Stoltenbergs regjering styrte, regnet selv innsiderne med at den ville tape valget i 2013. Én ting var at de daværende regjeringspartiene var slitne av å krangle med hverandre, viktigere var det at de var tomme for ideer. Stoltenberg og hans nærmeste rådgivere ble mer og mer opptatt av å gjennomføre allerede vedtatte prosjekter – å holde stø kurs.

Nå er Erna Solberg kanskje på vei inn i Jens Stoltenbergs posisjon. Etter fem og et halvt år med makt er de fleste nye ideer satt ut i livet og pengene disponert. Naturligvis. Partier som vinner regjeringsmakt vet ikke om de vil få fornyet tillit i det neste valget om fire år, og de fyrer derfor av det de har av krutt med en gang.

For Solberg-regjeringens del betyr det at det straks etter 2013 ble satt i gang arbeid med å reformere politiet, kommunene, fylkene og samferdselssektoren. Samtidig fremmet regjeringen langtidsplaner for transport og forsvar som var så ekspansive at det økonomiske handlingsrommet i årene fremover er borte. Jobben som står igjen i denne stortingsperioden, er først og fremst å få reformene til å virke – i tillegg til å takle alle de små og store problemene som kommer underveis. Høyre blir et administrasjonsparti.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse