Annonse
00:00 - 08. mars 2019

Et av Venstres problemer er at Høyre og Ap fortsatt er så livskraftige, skriver Aslak Bonde.

Et av Venstres problemer er at Høyre og Ap fortsatt er så livskraftige, skriver Aslak Bonde.

Ni liv? Venstre har gjenoppstått fra nesten-død flere ganger tidligere. Foto: Helge Mikalsen / VG / NTB Scanpix
Annonse

Venstre har antagelig satt rekord de siste ukene. Ingen andre stortingspartier har noen gang sett ett-tallet på flere meningsmålinger. Landsmøtedelegatene, som samles på Hell denne helgen, har en jobb med å sette mot i hverandre. Enklest er det kanskje å minne om historien: Venstre har gjenoppstått fra nesten-død flere ganger tidligere.

Også tidligere er det blitt sagt at Venstre ikke lenger har en misjon. Partiet fremmer ingen interesser som både er viktige for en tilstrekkelig stor del av velgerne, og som partiet er relativt alene om å fronte. Det er et perfekt «nummer to-parti» – det partiet som velgerne ville ha stemt, dersom de ikke kunne stemme på førstevalget sitt.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«20. januar 2009 plasserte nybakte foreldre over hele kloden sine håpefulle ved tv-skjermen og fotograferte de nye verdensborgerne foran bildene alle ville tro på: av USAs nyvalgte…»