00:00 - 01. mars 2019

Den store, franske samtalen

Kjør debatt! Det var president Emmanuel Macrons svar på de gule vestenes protest. Nå deltar hundretusener i samtalen om Frankrikes fremtid.

Stjernevisitt: 1960-tallets store franske skuespiller, senere dyrevernsaktivist Brigitte Bardot, stakk innom debattmøtet som de gule vestene organiserte i Saint-Aygulf den 17. februar.

Palmene vaier lett og Middelhavet glitrer under vårsolen. En jevn strøm av mennesker siger inn i festsalen på et hotell i badebyen Saint-Aygulf på Den franske rivieraen en søndag ettermiddag. De krysses av på listen over påmeldte og benker seg ved tolv runde bord sammen med folk de ikke kjenner fra før. I flere timer skal de diskutere tunge, politiske temaer. De er mellom seks og ti ved hvert bord, mange har levd en stund, men noen unge er spredt rundt i lokalet.

– Jeg har lenge sagt at noe må forandres, noe må skje. Nå skjer det noe, og jeg ville ha angret om jeg ikke hadde vært med. Dette kan kanskje føre til nødvendig endring i Frankrike, sier Sévérine Bourgeois. Hun er en av de yngre, rundt 40 år, og sitter ved et bord som diskuterer skatt og offentlige utgifter, hvor hun tar notater på en pc. Trebarnsmoren sitter mellom en aktivist i gul vest og en pensjonert lærer i rød genser. De er blant flere hundre tusen franskmenn som deltar i en unik, nasjonal øvelse over to måneder: En debatt om hvordan det franske samfunnet skal være.

Historisk. Emmanuel Macron kunngjorde ideen om en nasjonal debatt i desember, da de gule vestene hadde demonstrert i en måned. Gulvestenes spontane protestaksjon ble utløst av en vedtatt økning i CO2-avgiften på drivstoff. Presidenten avlyste økningen, men protestene fortsatte. Så varslet Macron høyere minstelønn og skattelettelser, men de gulkledde aksjonistene var like sinte. De krevde bedre kjøpekraft og færre privilegier for samfunnstoppene. Noen av dem brukte vold, og mange ropte at Macron måtte gå av.

Annonse