Annonse
10:54 - 22. mars 2019

Autoritær nasjonalisme eller bare kleptokrati?

Lovene endres, men er det nasjonens ære, eller bare makthavernes bankkontoer som skal gjenreises? Aage Borchgrevink savner en marxistisk analyse av utviklingen i Russland.

Aage Borchgrevink mener man kan se to ulike prosesser som går parallelt i dagens Russland: – Myndighetene blir mer og mer repressive, mens folks holdninger er mer i tråd med den europeiske normen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Annonse

– En hviterusser jeg kjenner, sa det slik: «Myndighetene er besatt av at undertrykkelsen deres skjer i legale former.» Fasaden har en betydning, myndighetene ønsker legitimitet, men dette gjør dem samtidig sårbare, sier Aage Borchgrevink i Helsingforskomiteen.

Morgenbladet har kartlagt lovendringene som drar Europa i udemokratisk retning. Den viser at i mange land virker en rekke lover sammen for å krympe rommet for opposisjon og annerledeshet. Dagens utfordring av det liberale demokratiet, sier Borchgrevink, starter i Hviterussland på 1990-tallet, med den evinnelige president Alexander Lukasjenko.

– Han var tidligst ute med dette hybridstyret, der en demokratisk fasade skjulte en mer og mer autoritær stat. «Demokratur» ble det kalt den gang. Så fulgte Putin.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse