Annonse
12:48 - 05. mars 2019

Anklager svensk russlandsviter for å være agent

Kulturredaktøren i svenske Aftonbladet påstås å ha slukt russisk propaganda, etter at hun har utpekt en av landets russlandsforskere som agent. – Vi er ikke altfor langt unna like tilstander, sier norsk ekspert.

Ifølge kulturredaktør Åsa Linderborg skal en rekke dokumenter som hackere har frigitt på nett, vise en kobling mellom russlandsforsker Martin Kragh og en britisk tankesmie. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Scanpix (tv) & Ui (th)
Annonse

– Det er temmelig horribelt og naturligvis ekstremt problematisk for meg som person, i tillegg til presseetisk.

Martin Kragh er forsker og leder for Russland-programmet ved Utrikespolitiska institutet (UI) i Sverige. De siste ukene er han blitt anklaget for å jobbe for fremmede makter. Beskyldningen kommer fra Åsa Linderborg, den profilerte kulturredaktøren i riksavisen Aftonbladet.

Ifølge Linderborg skal en rekke dokumenter som hackere har frigitt på nett vise en kobling mellom Kragh og en britisk tankesmie – et påstått skalkeskjul for MI6, tilsvarende den norske Etterretningstjenesten. Men Kraghs dobbeltrolle «ties i hjel», skriver Linderborg, fordi «britene er på rett side».

Annonse