Annonse
00:00 - 08. februar 2019

Verdensøkonomien er vagt syk

Annonse

Verdensøkonomien, sier de på morgenmøtet, er ikke den enten boom eller bust. Enten børsrally eller katastrofe? Jo, jo, sier vi, men nei, ikke akkurat nå. Nå er den liksom vagt i ulage. Hangler. Tussemang, ville bestemor ha sagt. Verdensøkonomien sliter litt, som moderne mennesker gjør. Er det vinterdepresjon, markedsøkonomisk utmattelsessyndrom eller et anstrøk fibromyalgi? Kina har vondt i veksten. Europa hangler litt, Italia har alt kastet inn håndkleet og gått ned med en real resesjon. Frankrike sliter. I USA er det børsrally mot all sunn fornuft, slik det er når en brenner lyset i begge ender før dagen derpå demrer. Og Tyskland, verdensøkonomiens sunne mann, unngikk så vidt nullvekst i siste kvartal. Og det siste har fått Financial Times til å se nærmere på saken. For ifølge den økonomiske modellen FT støtter seg til skulle ikke de andre uromomentene i verdensøkonomien som brexit, handelskrigen mellom USA og Kina og lavere etterspørsel fra sistnevnte, gjøre den tyske veksten så sjaber. FT konkluderer med at det skyldes noen enkeltfaktorer blant annet introduksjon av nye utslippsregler for bilindustrien, som vil gå over om et kvartal eller to. Puh. Men for resten av verden gjenstår spørsmålet om hva dette vage ubehaget egentlig bunner i: Har verdensøkonomien fått glutenallergi, mon tro? Vekstintoleranse? Eller vil det hele vise seg å bare være et influensavirus som strøk så lett forbi, uten noen gang å få feste.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse