00:00 - 08. februar 2019

Tretti år er gått siden Berlinmuren falt. Det er på tide at politikken tar fantasien tilbake, skriver Maria Berg Reinertsen.

Tretti år er gått siden Berlinmuren falt. Det er på tide at politikken tar fantasien tilbake, skriver Maria Berg Reinertsen.

«Fantastiske fremtider», lyder reklameteksten som har møtt meg i flere aviser de siste ukene. Det viser seg å være tittelen på en foredragsserie om science fiction på Nasjonalbiblioteket. Og jeg har tatt meg i å ønske at det var regjeringen, eller Arbeiderpartiets stortingsgruppe, som brukte tittelen på et av sine seminarer.

Jeg hadde den store lykke å vokse opp i en verden der jeg først ble klar over murene når de falt. Oppveksten min besto av jævelskap som forsvant.

Mitt første møte med den kalde krigen var klassesettet med sangbøker som fortalte at det hele var over. «Øst og Vest ække fiender i år / kan vi tro at det er sant?» Så fulgte mørke bilder på Dagsrevyen av tyskere som heiet og kavet og rev ned en mur jeg ikke visste fantes. Barnehjemmene i Romania ble åpnet og avslørte terrorregimet til Nicolae Ceausescu. Men det var over det også. «Kan vi tro at det er sant?»

Annonse