Annonse
00:00 - 22. februar 2019

To tragedier – bare én er selvforskyldt

Meslingutbrudd: Også i 2014 opplevde USA et større utbrudd av melsinger, mor India Ampah fra Miami, Florida sørget for at tolv måneder gamle Keon Lockhart ble vaksinert mot viruset.  Foto: Joe Raedle/Getty Images
Annonse

Nigeria sliter nå med et utbrudd av lassafeber, en type bløderfeber som minner om ebola. Til nå er 60 mennesker døde, og Verdens helseorganisasjon er bekymret for hvor hurtig sykdommen ser ut til å spre seg. Lassafeber kan være vanskelig å bekjempe, viruset er smittsomt og helsetilbudet på landsbygda i Vest-Afrika er ofte begrenset. Det er på mange måter motsatt av det som er tilfelle for et annet sykdomsutbrudd, på andre siden av jordkloden: Flere delstater i USA forsøker nå å håndtere utbrudd av meslinger, en annen potensielt dødelig virussykdom som kan ramme både barn og voksne. Meslinger kan stanses både billig og effektivt, med en vaksine.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«En halv liter melk, to små kavringer eller to knekkebrød med margarin og mysost, kneippbrød med margarin og mysost, et halvt eple eller en halv appelsin – eller hundre gram gulrot…»