Annonse
00:00 - 22. februar 2019

Ting du sikkert ikke visste om Australbukta

Australsk sjøløve: Får valpene sine i Australbukta. Foto: Auscape/UIG / Getty Images
Annonse

Australbukta, der Equinor nå lobber for å få drive oljeleting, er bukten nedenfor den sydlige bøyen på Australia. Der er det varmt i vannet, samtidig kommer det kaldt, næringsrikt vann inn fra Antarktis fra øst. Det skaper gode leveforhold for den rekken av livsformer som bruker bukten, ifølge det australske Miljødepartementet. De fleste fiskeartene i slike sørlige havstrøk finnes kun der, skriver de, i motsetning til den mer globale fisken på nordsiden av Australia. Blant artene som bruker Australbukta, er den sørlige retthvalen – den fikk navnet fordi det var den «rette hvalen å fange» i tidligere århundrer – og australsk sjøløve, som får valpene sine i bukten. Dessuten besøkes Australbukta av hvithai, hammerhai og makrellstørje, de to sistnevnte er henholdsvis utrydningstruet og kritisk utrydningstruet.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Bevisstgjøring er bare begynnelsen på en politisk strategi.