00:00 - 22. februar 2019

– Spørsmålet er hvor langt regjeringen er villig til å gå

Viktor Orbáns aggressive mediepolitikk er i ferd med å ødelegge journalistikkens fremtid i Ungarn, mener redaktøren for landets viktigste ukeavis.

Journalist, ikke aktivist: Iván Zsolt Nagy har måttet bytte jobb flere ganger etter hvert som redaksjoner er blitt strupet av myndighetene. Han forteller om kollegaer som mener situasjonen nå er så alvorlig at de må opptre som aktivister, men selv insisterer Nagy på å opprettholde journalistikken som en uavhengig profesjon.

I sentrum av Budapest står en gatemusiker og spiller Wind of Change. Første vers på fløyte, andre vers på saksofon. Scorpions’ murens fall-sviske fra 1990 handler om forbrødring og milde vinder fra øst, men denne februardagen i 2019 blåser det like surt som mannen i gågaten spiller. Ting har endret seg i Ungarn siden jernteppet forsvant, men ikke på den måten de fleste så for seg den gangen. Den unge, liberale politikeren Viktor Orbán, som ba Sovjetunionen trekke ut sine tropper fra Ungarn i en berømt tale en sommerdag i 1989, er blitt frontfigur for en illiberal bevegelse i Europa. Et par dager før Morgenbladet ankom Budapest, offentliggjorde den amerikanske menneskerettsorganisasjonen Freedom House at de for første gang nedgraderer Ungarn til «delvis fri» i sin årlige rapport der de vurderer politiske rettigheter og sivilsamfunnets grad av frihet i 195 land. «Statsminister Viktor Orbán har stått bak en av de mest dramatiske innskrenkningene av pressefrihet Freedom House noen gang har registrert innenfor EU», heter det i rapporten. 

Overlevde kommunismen. Det betyr ikke at den uavhengige pressen har forsvunnet i landet. Det er fortsatt seks, kanskje syv aviser igjen som ikke er tett knyttet til Viktor Orbáns regjeringsparti Fidesz, anslår Iván Zsolt Nagy. Han er én av to sjefredaktører for ukemagasinet HVG og den daglige nyhetssiden hvg.hu.

Ukemagasinet, stiftet i 1979, er Ungarns største, med et opplag på 32 000. Med sine ofte ikoniske forsider, inspirert av britiske The Economist, er HVG en tydelig og synlig del av Ungarns medielandskap. «Hvis det finnes en uomgjengelig avis i Ungarn, er det HVG. Avisen overlevde kommunismen, men det er ikke sikkert at den overlever Orbán», sa medieforskeren Amy Brouillette ved Central European University i et intervju for noen måneder siden. Siden den gang er universitetet hun jobber ved, blitt tvunget til å flytte fra Budapest til Wien. HVG holder fortsatt stand i Budapest, i en selveid kontorbygning et kvarters kjøretur fra gågatene i sentrum.

Annonse