Annonse
00:00 - 01. februar 2019

Slår tilbake mot samehets på nett

En av fem unge samer har opplevd netthets, og halvparten av alle samer opplever diskriminering i løpet av livet. I dag faller dommen i norgeshistoriens første rettssak om hets mot samer.

«Samejævel»: Charlotte Solli Iversen fra Narvik med sin hjemmesydde «netthetskofte». – Jeg synes det er en artig måte å uttrykke frustrasjonen på. Foto: Charlotte Solli Larsen
Annonse

Mandag 21. januar ble en historisk dag i Salten tingrett i Bodø. For første gang skulle en sak om hets mot samer prøves i retten. På tiltalebenken satt en mann i begynnelsen av 50-årene fra Meløy i Nordland, tiltalt for hatefulle ytringer mot en folkegruppe. I en Facebook-kommentar under en Avisa Nordland-sak om reinsdyr som oppholdt seg på en bilbro, skrev han blant annet at han selv kjørte på reinsdyr med vilje, og at «same jævlan» er uærlige, hasjrøykende snyltere som «lokter bål».

Aktoratet ber om betinget fengselsdom på 18 dager og en bot på 15 000 kroner. Dommen avsies fredag 1. februar.

– Blir det frifinnelse, er samene fritt vilt for hets, som vi har vært i flere hundre år. Blir han dømt og straffet, vil det skape presedens i saken, som kan bidra til å dempe hetsen, sier Hans Petersen fra Saltdal i Nordland. Han anmeldte tilfellet etter å ha fått kommentaren tilsendt av datteren.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse