00:00 - 15. februar 2019

Politikerne blir populære av å bygge veier, men nye sykehus gir ofte velgertap, skriver Aslak Bonde.

Politikerne blir populære av å bygge veier, men nye sykehus gir ofte velgertap, skriver Aslak Bonde.

I de to nærmeste tiårene skal det brukes 50–60 milliarder kroner på nye sykehus. Befolkningen i Oslo, Drammen, Stavanger, Narvik, i Møre og Romsdal, Innlandet og på Helgeland kan se frem til splitter nye og flotte sykehusanlegg. Men det er ingen unison jubel. Det går fakkeltog mot helsebyråkrater og politikere mange steder i landet.

Det siste, og mest dramatiske, gikk i Oslo denne uken. Dramatikken lå ikke i at det var spesielt langt, men i at politikere fra Venstre og Fremskrittspartiet var med. Forrige helg gikk både landsstyret i Venstre og årsmøtet i Oslo Frp inn for å få gjennomført en skikkelig utredning av mulighetene for å opprettholde Ullevål sykehus. Det innebærer at det innen noen måneder kan bli full splittelse i regjeringen om det gigantiske nye sykehusprosjektet i Oslo-området. Helseminister Bent Høie, som frem til nå har støttet utbyggingsplanene, kan bli tvunget til å instruere Helse Sør-Øst på en slik måte at utbyggingsplanene blir forsinket, og at det åpnes for omkamper.

Lokalvalget i Oslo kan også bli preget av sykehuskamp, og da vil det være den parten som ønsker å bruke mest penger på å gi befolkningen nytt sykehus som kjemper i motbakke. I dette tilfelle er det Høyre og Ap. Kontrasten til andre politikkområder er stor. Der er regelen at man kan vinne velgere på å gå i front for en ny vei eller en ny bygning. Derfor er det også slik at det generelt blir brukt for lite penger på offentlig vedlikehold. Både nasjonale og lokale politikere vil heller klippe en snor.

Annonse