Annonse
00:00 - 08. februar 2019

Pengebruken er kanskje grei, men et nytt bokføringssystem er uansvarlig, skriver Aslak Bonde.

Regjeringens forslag om nytt bokføringssystem er uansvarlig, skriver Aslak Bonde.

Refses: Erna Solberg ser etter nye finansieringsmetoder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Annonse

Statsminister Erna Solberg er den siste uken blitt refset av fagøkonomer, lederskribenter og politiske motstandere fordi hun vil utrede en ny metode for å finansiere det nye regjeringskvartalet og en eventuelt ny fregatt. Kritikken gjør henne neppe nervøs. Diskusjoner om statens selvassurandør-prinsipp, posteringer over og under en strek i statsbudsjettet, og om hva som fremmer vekst, går over hodene på de fleste.

Dessuten står det ikke skrevet noe sted hva som er «riktig» oljepengebruk. Selv om hver syvende utgiftskrone på statsbudsjettet er hentet fra Oljefondet, bruker vi fortsatt mindre enn den antatte avkastningen av fondet. Uansett hvilket parti som hadde styrt, er det grunn til å tro at vi hadde brukt omtrent så mye som nå – rett og slett fordi vi har råd til det.

Anklagene mot statsministeren går derfor ikke først og fremst på at hun bruker mye oljepenger. Det kritikkverdige er at hun introduserer ordninger som vil gjøre det ekstra vanskelig å stoppe fremtidige politikere fra å tømme Oljefondet.

Annonse