00:00 - 22. februar 2019

Naturvernere lover et helvete. Næringsministeren spør hva vi skal leve av.

Morgenbladet lurer selv, og inviterer til gruveduell.

Stein, saks, papir: Stein Lier-Hansen og Une Aina Bastholm er uenige om mye, men enige om noe.

Dette er Stortinget. Vi er nå inne fra bakbygningen med den folkevalgte Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne og Stein Lier-Hansen, selveste lederen av arbeidsgiverforeningen Norsk Industri, den største landsforeningen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), for å diskutere gehalten i gruveindustriens appell til vår klimasamvittighet. Sånn er det blitt: Det er nye toner i den evige industri mot natur-debatten. For klimaets skyld – for elektrifiseringen, fornybarrevolusjonen, trenger vi kobber og sjeldnere mineraler, til elbil-batterier, til vindmøller, til kabler og dessuten til vår kjære mobiltelefon. Men samtidig, når nå et gruveselskap har fått tillatelse til å hente ut dette kobberet og lempe resten av det knuste fjellet i en nasjonal laksefjord, like ved der reinen kalver, truer både miljøorganisasjoner og samiske representanter med en ny Alta-aksjon: «Vi lover et helvete. Nei til gruvedumping i Repparfjord», står det på Natur og Ungdoms banner. 

Hvem skal vi lytte til, for å velge leir? Disse to er omhyggelig utvalgt blant en hærskare av mulige debattanter etter den forløpne ukes gruvedebatt. Men først: Er det ennå sånn at vi ennå fra skolen kan «Nisser og dverger»?

Stein Lier-Hansen (nynner): – Nisser og dverge bygger i berge;

Annonse