00:00 - 22. februar 2019

– Nå er det viktigste at vi står sammen i Nato

– Skrotingen av INF-avtalen mellom USA og Russland setter Europa i en svært vanskelig situasjon, sier den tyske sikkerhetseksperten Claudia Major.

«Vi har vært som en familie»: Dr. Claudia Major, seniorforsker ved Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) i Berlin, sammenligner det transatlantiske fellesskapet med et gresk tempel. Nå bestrides ikke bare søylene, men selve fundamentet.

– På sikkerhetskonferansen i München sist uke publiserte organisatorene en rapport hvor det het at «alle tegn peker mot at den USA-ledede liberale verdensordenen kan være dømt til å falle sammen». Hva har dette med sikkerhetspolitikk å gjøre?

– Det transatlantiske fellesskapet har opprettholdt vår verdensorden siden andre verdenskrig. Vi kan sammenligne dette med et gresk tempel med flere søyler, en politisk, en økonomisk, en forsvarsmessig, og så videre. Relasjonene har ikke alltid vært de beste, men selv når vi har kranglet på noen områder, har vi vært som en familie. Vi har aldri satt spørsmålstegn ved selve fundamentet. Det skjer nå.

– Hva mener du?

Annonse