00:00 - 08. februar 2019

Mannen som vil forandre kunsthistorien

I nesten 20 år har Steinar Gjessing bygget sin versjon av kunsthistorien med Stein Erik Hagens penger. I Aalborg fikk selv den danske dronningen se at også Norge en gang var moderne.

Dommens dag: Steinar Gjessing ville gi museet frihet. Utstillingen som nylig åpnet i Aalborg, er kuratert av ansatte ved Kunsten. 120 av verkene han har kjøpt inn, vises frem sammen med 45 verk fra museets samling. Gjessing har vært en distansert rådgiver til utstillingen, og sagt fra hvis de «utelot noe viktig, tok med noe uviktig».

«Tør jeg risikere mitt liv for at dette skal bli tatt for god fisk? Det er litt nervepirrende.»

Steinar Gjessing går inn i salene til museet Kunsten i Aalborg, der store deler av livsverket hans henger på veggene. Det som stilles ut, er hans alternative kunsthistorie. I 2000 ble Gjessing ansatt av milliardær Stein Erik Hagen for å samle kunst. Gjessings mål har vært ambisiøst. Han vil forandre den nordiske kunsthistorien. I det stille, ofte for bare noen tusenlapper, har han kjøpt over to tusen verk. I Aalborg vises mange av de viktigste frem, sammen med kunst fra museets samling. Om få timer kommer spesielt inviterte gjester inn dørene til forhåndsvisningen. Gjessings versjon av historien skal opp til vurdering.

– Å se utstillingen realisert, det er en opplevelse, sier han.

Annonse