00:00 - 15. februar 2019

Krypenes alt annet enn hemmelige død

Insektene dør, ropte forsker Francisco Sánchez-Bayo, og fikk overskrifter verden over. Men – og tenk dét: Han mener også det kan fikses.

Varsleren: Det er riktig å rope høyt nå, så folk gjør noe, mener Francisco Sánchez-Bayo, som til vanlig jobber ved Universitetet i Sydney. Selv er han fuglekikker på fritiden, og synes det er blitt færre småfugler. Maten deres blir jo borte, sier han.

– Er det ikke litt ironisk at å advare mot at insektene dør fra Sydney? Australia er jo viden kjent for å være smekkfullt av farlige insekter?

– He-he, jo da. Det er jo ganske tilfeldig, jeg har studert sprøytemidler og deres påvirkning på økosystemer her i mange år. Og i den perioden har jeg lest mange studier om nedgang i insektbestander. Så hadde jeg litt tid til overs i fjor, og tenkte at det er på tide å sette dette sammen til ett bilde.

– Insektene forsvinner, skriver du og din kollega i studien. Ser du det selv?

Annonse