08:45 - 01. mars 2019

IKKE en problemfri time, melder forskerne

For mye av det gode: Vi setter gjerne pris på sol fra skyfri himmel, men hvis temperaturøkning utrydder sommerens bukleskyer, er vi ille ute. Foto: Oli Scarff/Getty Images

Skyer skygger for solen, det liker vi stort sett ikke. Samtidig er det det kloden trenger, for skyer kan bremse drivhuseffekten – om de stanser solstråler fra å komme inn i atmosfæren, blir den heller ikke like varm. Dermed er en ny rapport i Nature Geoscience viktig: En datasimulering viser at temperaturøkningen som vi nå ligger an til å se ved slutten av århundret, vil utrydde en skytype. Nærmere bestemt stratocumulus-skyer, eller bukleskyer, det tynne, lave skydekket du kjenner fra sommeren. Slike skyer klarer ikke å danne seg i en for varm atmosfære. Det vil i så fall gi oppvarmingen jetmotor: Forskerne mener den globale snittemperaturen da kan stige med enda 8‎ °C, på toppen av oppvarmingen som vi mennesker allerede står for. Dette er langt fra sikker viten, men skulle det stemme, snakker vi visst «alligatorer i Arktis»-temperaturer, ifølge magasinet Quanta.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse