Annonse
00:00 - 15. februar 2019

Hemmelig språk

Annonse

En leser har finkjemmet Morgenbladets artikkel om et forslag til en ny lov som skal regulere Etterretningstjenesten, og det er ikke journalistens, mens lovskrivernes språk som får ham til å sende en ildfull e-post til notisredaksjonen. En kilde er en «person som kultiveres, rekrutteres eller føres av Etterretningstjenesten for å gjennomføre menneskebasert innhenting, eller person som utfører oppdrag for Etterretningstjenesten ved å tilrettelegge for menneskebasert innhenting», står det i loven, gjengitt i artikkelen. Og dette er uforståelig, påpeker leseren. Vel, til det kan vi på vegne av lovskriver-byråkratene anføre at de helt sikkert har forsøkt seg på folkeliggjøring ved å erstatte stammespråkets humint (human intelligence) med «menneskebasert innhenting». Og de har forsøkt å kamuflere våpen- og spiontrening med kultivering, som høres ut som hagearbeid. Godt forsøk, ikke helt vellykket. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse