00:00 - 15. februar 2019

Gratulerer med Penicillindagen

Foto: Bettmann / Contributor / Getty Images

Vi har nettopp markert morsdag, og noen sikkert også Alle hjerters dag, og snart er det fastelavn. Men tirsdag denne uken var det også jubileum: Den 12. februar ble et menneske for første gang behandlet med penicillin. Det skjedde under krigen, i 1941, da fikk britiske Albert Alexander antibiotikabehandling for en infeksjon han hadde fått etter et ublidt møte med en rosebusk. Tenk, en gang i tiden døde vi av slikt. Alexander døde beklageligvis også, penicillinen fungerte, men legene klarte ikke å produsere nok av den. Dermed fikk Alexander tilbakefall og døde. I en verden der vi er i ferd med å slippe opp for antibiotiske våpen mot motstandsdyktige bakterier, er det verdt å huske den historien. Så la oss innføre en årlig Penicillindag, 12. februar, og feire som om det sto om livet. Det gjør det jo.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse